>> <<

Sir TolmincSir Tolminc iz zemljanke

 

Sir Tolminc iz zemljanke je mastni trdi sir. Narejen je iz mleka, ki je pasterizirano in ne homogenizirano. Vsebuje najmanj 60 % suhe snovi, najmanj 40 % maščobe v suhi snovi. Zori na lesenih policah v kontroliranih pogojih, kjer poteka vsakodnevno ročno obračanje sira. Brez uporabe sodobne tehnologije sir zori v popolnoma naravnem okolju podzemne jame.

S podaljšanim zorenjem v jami sir Tolminc iz zemljanke pridobiva na intenzivnosti okusa. Posebnost sira Tolminca iz zemljanke je njegova nepravilna oblika z neenakomerno rumeno-oranžno skorjo. Konsistenca sira je trda in precej lomljiva. Njegov okus je intenziven ter rahlo pikanten, ki skupaj tvori bogato aromo.

Njegova edinstvenost ni samo v okusu, ampak tudi v zgodbi, ki jo prinaša s seboj.

Originalno zaprt izdelek hranimo pri temperaturi do + 8°C do konca roka trajnosti. Ob rezanju lahko opazite tekočino, ki se pocedi iz sira zaradi pogojev naravnega zorenja v jami.

Pakiran je vakuumsko po koščkih.

Prehranske vrednosti (100g izdelka)

Energijska vrednost  1635kJ/394kcal
Maščobe 29,88 g
od tega nasičene maščobe 20,5 g
Ogljikovi hidrati 0,5 g
od tega sladkorji 0,5 g
Beljakovine 30,6 g
Sol 1,78 g
Sir Tolminc iz zemljanke (jame)

Jame so bile nekoč naravni hladilniki, prostor, kjer so ljudje shranjevali svoje dragocene zaloge in skrbno negovali svoje izdelke. Sir zoren na ta način pridobi poseben izrazit okus, ki ga je mogoče ustvariti samo s potrpežljivostjo in z zaupanjem v naravo. V sodobnem svetu, polnem hitrih rešitev in tehnologije, nas sir Tolminc iz zemljanke opomni, da so nekatere stvari vredne čakanja.
Ko okusimo sir Tolminc iz zemljanke, okusimo ne samo skrbno delo sedanjih sirarjev, ampak tudi modrost preteklosti.

To je okus narave in tradicije – preprost, vendar globok. Njegov okus je intenziven ter rahlo pikanten, povezan v bogato aromo.

Ostali izdelki